Quantcast
Channel: SEO.se » Author
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Fakta, kunskapsgrafer och Google

$
0
0

Är verkligen allt som står på internet sant?

Google vill ranka webbplatser efter hur korrekt dess fakta är.

Historia

Tidigare rankade Google webbplatser utifrån vad det fanns för sökord på webbplatsen och den webbplats med ett sökord som dessutom hade flest länkar till sig rankade högst. Något som gjorde att många började skaffa väldigt mycket länkar. Google bekämpade detta med att förfina hur de värderade länkar och idag straffar de webbplatser som har för många dåliga länkar.

För några år sedan lanserade de Knowledge Graph, eller kunskapsgraf på svenska, som gick ut på att lagra fakta så att de kunde svara på faktafrågor direkt. Frågar man ”vem är USAs president” svarar Google med ”Barack Obama” och en bild på honom i något som kallas ”Google Answer Box”. Därefter följer massor av webbplatser som handlar om USAs president men jag får svaret på min fråga direkt.

Utvecklingen idag

Nu har Google i varje fall kommit så långt att de anser att deras kunskapsgraf är så bra att den nu kommer att bli en rankande faktor. Det innebär att webbplatser som sköter sin källgranskning och skriver utifrån de fakta som finns kommer bli lättare att hitta. Huruvida detta blir ett dråpslag för kvällspressen ofta snabbt publicerade artiklar eller inte återstår att se. Jobbigast blir det nog för kanaler som Fox News som ofta är i blåsvädret för hur de väljer och vinkla och ibland tumma på sanningen. Läs mer om deras tilltag på Wikipedia.

Jag personligen gillar utvecklingen Google gör just nu och jag tror att de har brottats med detta koncept under en längre tid. För några år sedan var det populärt med författarinformation. Googles uttalande då var att om artiklar knyts till författare blir material mer trovärdigt och bra författare som sköter sin källgranskning m.m. premieras. Vi som skrev artiklar fick även en egen typ av träffar där vi hade ett litet utrymme för t.ex. ansiktsbild. Det misslyckades dock med vad Google ville uppnå och lades ned förra året. Det kan vara så att de insåg att denna väg var bättre för att nå det egentliga syftet: ”Att leverera korrekt information till dig som söker”.

Fler artiklar på området:

SVT anser att Google vill straffa faktafientliga siter.

Inblick i hur Google tar fram fakta (på engelska).

The post Fakta, kunskapsgrafer och Google appeared first on SEO.se.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images